Wetenschappelijke studies

Wij delen op deze pagina studies, onderzoeken ... die als doel hebben de levenskwaliteit van borstkankerpatiënten te bevorderen

NIEUWE  STUDIES

VOOR DEZE LOPENDE STUDIES WORDEN ER NOG STEEDS DEELNEMERS GEZOCHT

Onderzoek 'Seksualiteitsbeleving na mastectomie en borstreconstructie' 

(masterproef KUL)

Is er een verschil in seksualiteitsbeleving bij vrouwen die enkel een mastectomie ondergingen vergeleken met vrouwen die ook een borstreconstructie kregen? Dit is de onderzoeksvraag van deze masterproef. De korte vragenlijst peilt naar het seksueel functioneren van patiënten met borstkanker. Ken je patiënten die willen deelnemen? Meer informatie

Psychosociale zorg rond seksualiteit voor kankerpatiënten

(UZ Gent - Eva Pape)

We hebben een onderzoek lopen, gesteund door Kom Op Tegen Kanker, waarbij we de psychosociale zorg rond seksualiteit voor kankerpatiënten willen verbeteren. Na onderzoek en gesprekken hebben we criteria opgesteld om deze zorg te beoordelen. We willen graag jouw mening hierover horen via een vragenlijst.

Het invullen duurt ongeveer 30 minuten. Je kan op elk ogenblik beginnen en later verdergaan, maar gebruik dan dezelfde browser om de vragenlijst te openen. Gelieve de vragenlijst in te vullen voor 15 mei 2024. Bedankt voor jouw deelname!

Hier is de link naar de vragenlijst : https://ugent.qualtrics.com/jfe/form/SV_0fbWtbHsrQHKBue

Ervaringen van AYA's met hun kankerdiagnose- patiënten tussen 16-35 jaar

 (Sciensano en Universiteit Antwerpen)

Dit onderzoek is gericht is op de evaluatie van de implementatie van de nieuwe Conventie tussen RIZIV en ziekenhuizen ter ondersteuning van op maat gemaakte zorg voor adolescenten en jongvolwassenen met kanker in België. Sciensano en Universiteit Antwerpen zijn op zoek naar AYA's voor een diepte-interview, waarbij ze hun ervaringen en meningen willen verkennen met betrekking tot de ontvangen zorg en ondersteuning. Meer informatie

Focusgroepsgesprekken

Onder leiding van een enthousiaste groep onderzoekers van het Kankercentrum van Sciensano en de Vrije Universiteit Brussel trachten we om de sociale impact van het leven met een chronische ziekte te meten, beter te begrijpen en uiteindelijk deze inzichten om te zetten in gerichte beleidsaanbevelingen. Borstkanker is een van de chronische ziekten die we onderzoeken, waarbij we graag luisteren naar de ervaringen van (ex-)patiënten zelf. 

Momenteel zijn we op zoek naar een groep van 5 à 8 participanten die borstkanker hebben (gehad) en die bereid zijn om in een gesprek hun ervaringen met de terugkeer naar het onderwijs of werkveld na hun behandeling.
Concreet gaaf het dus over volgende doelgroep:

  • Mensen die borstkanker hebben (gehad) en in remissie zijn 18 – 60 jaar (aangezien we ook de werkervaring bevragen)
  • Beschikbaar voor een focusgroep max. 2u op zaterdag 25/5 in de voormiddag (10u30-12u30)
  • Het gesprek zal doorgaan op een goed bereikbare plaats in Antwerpen, Brussel, Gent of Leuven (afhankelijk van de wensen van mogelijke deelnemers)

Naar het registratieformulier met meer informatie  https://surveys.sciensano.be/index.php/875387?lang=nl 

Deelneemsters voor onderzoek naar pijn na borstkanker

nieuwsbericht UZ Brussel  12 februari 2024

Eén op drie vrouwen die borstkanker kregen, blijven kampen met pijn die niet meer verklaarbaar is door de aanwezigheid van kanker. Pijnmedicatie is de meest voorgestelde therapie maar zorgt vaak voor neveneffecten. Onderzoekers van de VUB willen nagaan of pijneducatie de pijn kunnen verminderen. Die behandelingen bewezen al hun nut bij andere chronische pijnpatiënten.

Voor dit onderzoek zoeken onderzoekers aan de Vrije Universiteit van Brussel (VUB) en Universiteit Hasselt (UH) nog deelnemers die pijn blijven ondervinden na borstkanker (pijn in spieren en gewrichten, arm, borststreek, rug, zenuwen, …). De kandidaten moeten kankervrij zijn en moeten sinds drie maanden alle therapieën hebben afgerond (met uitzondering voor hormoon- en immunotherapie).

Het onderzoek vindt plaats op verschillende locaties in België: VUB (campus Jette), UHasselt (campus Diepenbeek), Imeldaziekenhuis (Bonheiden), en AZ Rivierenland (Bornem).

Bij interesse mail uw naam en telefoonnummer naar pijnnaborstkanker@vub.be of bel naar 0474/53.01.35.

Meer details en informatie: https://linktr.ee/pijnnaborstkanker 


STUDIES WAARVAN DE RECRUTERING REEDS IS GESTOPT

Masterproef over pre-implantatie genetische diagnostiek bij BRCA1/BRCA2 

Geachte,
Ik mail U in verband met een vraag over mijn masterproef aan de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven die handelt over de ervaring en betekenisgeving van koppels die een kind kregen via pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD).

Ik vroeg me af of ik via jullie praatgroep eventueel participanten zou mogen werven?
Ik wil via mijn masterproef koppels, die drager zijn van het BRCA1/BRCA2 gen en een kind kregen via PGD, een stem geven waarbij ze zowel de positieve als negatieve aspecten van een PGD procedure kunnen bespreken. Door het uitgebreid exploreren van de wetenschappelijke literatuur heb ik namelijk een tekort aan kennis over de ervaring en betekenisgeving van een PGD procedure opgemerkt. Ik hoop op deze wijze deze hiaat in zekere mate te kunnen opvullen.

Ik heb in de bijlage de algemene informatiebrief en rekruteringstekst toegevoegd zodat u een beter beeld krijgt over wat het onderzoek precies inhoudt.

Alvast bedankt voor uw hulp!

Met vriendelijke groeten,
Charlotte Boven​​
boven.charlotte@hotmail.com

Borstkanker en Nordic Walking - studie ULB 2019-2020


Voor meer informatie over deze studie, aarzel niet om contact op te nemen met :



Promotor van de studie

Véronique Fuchs-Heck- Ritter
0477/54 12 04
vfuchshe@ulb.ac.be

Meld je vanaf nu reeds aan.

Welzijnsprogramma voor metastatische kankerpatiënten en hun partner/mantelzorger


Voor meer informatie over deze studie, aarzel niet om contact op te nemen met :

Lisa Musch
liza.musch@vub.be

Marijke De Couck
marijke.de.couck@vub.be

© 2024 B-lief
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin